Kurumların işe alım yaparken temel amacı işe alacağı kişiyi tanımak ve analiz etmektir. Özgeçmişiniz işverenin ilgisini çektiyse mülakata davet ederek verdiğiniz bilgilerin kanıtlarını ararlar.
Bazı kurumlar zamandan tasarruf etmek için ilk görüşmelerini online yapmayı tercih edebiliyordu. Salgın döneminde uzaktan mülakat daha da yaygınlaştı. Online mülakatınızın olabildiğince sorunsuz geçmesi için bazı ipuçlarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Mülakata Hazırlık
Mülakat tarihinden önce kurumun geçmişini ve günümüzde yaptığı işleri araştırın. Ayrıca sizinle kimin mülakat yapacağını öğrenmeye çalışın. Mülakatçıyı linkedin gibi profesyonel ağlardan araştırabilirsiniz. Masanızda mutlaka not defteri ve kalem bulundurun.
Görüşme esnasında işverenin soracağı sorulara hazırlıklı olun. Neden kurumumuzda çalışmak istiyorsunuz? Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir? Öğrencilik hayatınızda karşılaştığınız zorluklar nelerdir ve nasıl aştınız?
Giyim Kodu
Video görüşme sırasında bedeninizin üst kısmı görünüyor olsa da yüz yüze mülakata gider gibi giyinmek görüşmeye odaklanmanızı kolaylaştıracaktır. Çizgili ve karmaşık desenli gömlek veya bluz yerine düz renkler tercih etmelisiniz.
Dikkat Dağıtıcı Unsurlar
Odanızdaki kapı ve pencereleri kapayın. Cep telefonunuzu sessiz bir konuma alın. Bilgisayar ekranınızda açık olan tek pencerenin kullandığınız video platformu olduğundan emin olun. Evcil hayvanınız varsa görüşme sırasında dışarı çıkarın. Aile üyelerinizi mülakatınız hakkında önceden bilgilendirin.
Arka Plan Görüntüsü ve Işığa Dikkat!
Sade, göz yormayan bir arka plan seçin. Kamera açısını önceden ayarlayın ve test edin. Varsa dağınık yatağınız ya da eşyalarınız görünmemeli. Bu sadece profesyonel olmayan bir görüntü oluşturmaz aynı zamanda görüşmecinin dikkatini dağıtır. Tamamen boş bir arka plan da seçebilirsiniz (giysinizle uyumlu olmalı). Bu durumda duvara yaslanmayın aranızda bir ayak boşluk bırakın. Doğal ışığı kullanmaya çalışın, pencereyi görebildiğiniz bir yer seçin. Dik durabildiğiniz hatta kamera tarafından görülmeyen küçük bir sandalye seçin. Oturacağınız yeri ve ışık açısını ayarladıktan sonra kullanacağınız programı mutlaka bir arkadaşınızla test edin. Bu şekilde mikrofon, kulaklık ve kamera kontrollerini de yapmış olursunuz. Kendinizi daha iyi ifade edebilmek için ses önemlidir, mutlaka kulaklık kullanın.
Kameraya Öncelik Verin!
Görüntü kalitesi iyi olan bir kamera seçin, görüşmecinin sizi net görmesi önemlidir. Size sorulan soruya cevap verirken kameraya bakmayı unutmayın. Yanılıp ekrandaki kişiye bakarsanız cevabınızın etkisini düşürecektir. Yüzyüze görüşmede olduğu gibi göz kontağı önemlidir.
Bonus
Görüşmeci kamera açısı dışında kalan alanı göremez. Bu sebeple mutlaka söylemek istediğiniz unutmamanız gereken şeyleri post-it’lere yazıp görebileceğiniz alanlara yapıştırabilirsiniz. Kişisel hikâyenize iyi hazırlanın.